Bruk av bålpanne ved Beito-hytta
Hvis anledningen tillater, unner vi deg virkelig kos og evt matlaging ved bålpanna!
Det følgende gjelder også om du skulle ha med egen grill.
Dessverre er det forhold ved stedet som ofte gjør det særdeles farlig å gjøre opp ild utenfor hytta. Selv om du har erfaring med bål og bålpanne, så kan problemene i dette fallet komme overraskende og svært brått:
- Hytta er inntil høyfjell med formasjoner som ved enkelte vindretninger kan ha vinstille og i neste øyeblikk kraftig kastevind.
- Jfr kommunen og Brannvernforeningen er disse hyttenes uteområde ikke "hage" men tilsvarer utmark, med tørt gress og lyng straks snøen trekker seg.
- Eneste egnede plass for bålpanne er foran egen hytte ved normal nordvestlig vindretning, og dermed foran andres hytter bakenfor. Dvs raske store konsekvenser.
- Det har allerede vært to branner ved fyring ute i lille Grønolslie, og de aktuelle var sterkt opprørte over hvor raskt dette skjedde. En er obs på problemet her.
- Det finnes én brannhydrant i Grønolslie, og brannvesenet har ved den ene brannen funnet at vanntrykket er for dårlig (selv om det er helt fint i vår hytte). Det er visstnok ennå ikke gjort noe med.
At det står en bålpanne ved hytta må altså på ingen måte oppfattes som en oppfordring til bruk. Du er helt alene med ansvaret for alle eventuelle skader og kostnader, dersom du kommer fram til at det er trygt nok til å tenne på.
Uten å forsøke å belære noen om innholdet i brannvernsforskriftene så minner vi om at du må være kjent med innholdet, og spesielt om bålforbud fra 15. april til 15. september (bålpanne betraktes som bål i dette området), samt om kommunen for tiden har iverksatt ytterligere restriksjoner.
Med inngående lokalkjennskap vil vi her fortelle om når du absolutt ikke kan bruke bålpanna, og når det kan være mulig å bruke den. Men igjen, den siste vurderingen må du selv gjøre og stå til ansvar for.
Du kan ikke bruke bålpanna dersom ikke begge er oppfylt:
- Terrenget er snødekt eller gjennomvått av regn.
- Vinden er mindre enn laber bris styrke i kastene.
Bålforbud-perioden er i seg selv ikke til hinder for bruk av bålpanna dersom gjennomvått ute, og kan være hyggelig likevel.
Men vindkast skal altså ikke være over 5 m/s (bygninger kan uansett regn ha tørre områder), så vi anbefaler sterkt at du sjekker detaljert timevarsel på yr.no og ser etter forventet maks vind (den i parentes), slik at du unngår et sannsynlig behov for rask slukking.
Det må være en voksen person ved bålpanna hele tiden mens den brukes.
Dersom du kommer til at opptenning er forsvarlig
Veldig viktig: Bruk kun ved fra treslag som brenner rolig og vanligvis ikke skaper gnister. Ikke bruk nåletre, furu eller gran. (men disse er helt ok inne i peisovnen)
Husk å beregne tiden, ikke tenn opp for tett innpå avreise. Du skal rekke nedkjøling og håndtering av aske.
Vår store 70cm bålpanne står rett på utsiden av terrassens nordvestre hjørne.
Vi tror dette er den beste plassen da det er mindre turbulente luftmasser her enn de fleste steder ellers rundt hytta. Send oss en melding dersom du av en eller annen grunn veldig gjerne skulle ha flyttet bålpanna, vent til vi tar kontakt.

Bålpannas lokk vil du senere ha i nærheten i fall vinden tiltar og du må slukke raskt.

De tre brakettene til grillrista fester setter du nedi tilhørende plasser i kanten av bålpanna, dersom du skal bruke grillrist og eventuelt steikehelle.

Den ene braketten og festet er laget for bruk med en klips, men denne kan du droppe å bruke om du er litt forsiktig og ikke vipper for mye på grillrista. Da er det lettere å kunne legge over lokket i fall du brått trenger å avslutte, for dessverre er det slik at brakettene først må bort for å få på plass lokket.
Tips: Ta med peis-vottene ut først som sist, brakettene kan bli litt varme å ta i.

Slukking
Vi vil helst at du har beregnet tid til å være ved bålet til det har brent ut.
Har det tross værmelding kommet vind (vi er jo ved foten til Jotunheimen) eller du av annen grunn trenger å forlate stedet og dermed må slukke, så kan du enten bruke lokket eller ha på litt vann, avhengig av situasjonen.
Slukking med lokk
Dette er en ok måte om du ikke skal avsted på sånn en 12 timers tid. Merk at det kommer noe luft inn nedenfra, så det kan ulme en lang stund. Er det beste å gjøre dersom det brenner mye.
Slukking med vann
Brenner det mye kan bålpanna skades om du hiver på en bøtte vann. Metoden er ok dersom det brenner lite og du kan helle mindre mengder vann forsiktig og kun rett på der det brenner, og dermed senke temperaturen kontrollert innen du evt har forsiktig på mer vann.
Tørk deretter bort alt gjenværende vann, ikke glem askekoppen under. Selv om du ikke akkurat trenger å "pusse bort aske", så blir det nok lett noe mer rengjøringsjobb med denne metoden.
Rydding
Har du måttet hekte av selve bålpanna, vær da spesielt obs på at det er mulig å henge krokene feil i sevle panna, på en ustabil og dermed farlig måte.

Evt sjekk med tegning på bålpannas monteringsinstruksjon.
Vi bruker ikke trekk over bålpanna pga mye vind iblant. Pass derfor på at lokket står på rett. Husk å ta av det tre holderne til grillrista og sett tilbake om du har brukt dette, lokket passer ikke med disse stående på.
Håndter aske som beskrevet på egen side.