Elbil-lading ved Beito-hytta

For de fleste blir nok dette rimeligere og bedre enn å lade ved de relativt trege ladestasjonene oppe på Beitostølen.

Hvis din elbil av spesiell grunn må bruke vanlig Schuko-kontakt så er det et uttak rett rundt hjørnet ved den utvendige sittegruppa. I så fall, om tar med egnet kabel, så kan du lade bare når du oppholder deg ved hytta, pga noe økt brannfare.

Vi regner ellers med at du vil bruke vår ladestasjon og klargjorte Type-2 kabel.
For de få som har dobbel ladeadapter i bilen lades det ved 22kW, ellers ved 11kW for de aller fleste. Les videre om bruken, inklusive autentisering/brikke.
Vi anbefaler spesielt å skumme gjennom siste del, "Sjekk for smertefri lading", dersom du baserer deg på lading ved hytta.

En Zaptec Go lader med en 10 meter Type2 3-fas kabel
Parkere bilen nær nok til at det kabelen ikke gir snublefeller for deg selv og ladereboksen knekker
Gangvei og føring til kabel snømåkes under ett
Her kunne bilen kanskje vært satt litt nærmere, men avstanden er akkurat innafor!
En ladebrikke som er kodet for hyttas lader, henger rett innenfor hoveddøra.

Gjør slik

  1. Parker på plassen som er nærmest laderen.
  2. Hent ladebrikken som henger ved hoveddøra.
  3. Press inn klipsen på holderen for ladekontakten (skal til bilen), kveil ut kabelen og sett kontakten i bilens ladeport.
  4. Gå til laderen uten altfor mye opphold, slik at du unngå tidsavbrudd for bilens programvare, og press ladebrikken inn i den lysende sirkelen på laderen, inntil du hører en "vennlig oppadgående melodi".
  5. Sjekk aktiv lading. Snart vil du fra laderen høre et klikk og en sirkel vil pulsere blått.

Sjekk for smertefri lading

Hytta har et nytt 400V TN-anlegg og for oss har ladingen fungert helt supert.
Du har sikkert en annen bil, men du kan her forsikre deg mot problemer:

Dersom du i vil stoppe og starte ladingen fra programvare

Det kan hende du har et sky-basert ladestyringssystem (feks Tibber), eller at du vil manuelt stoppe og starte ladingen via mobil-app (feks WeConnect dersom Volkswagen), for å ta hensyn til strømpris etc.

Dersom det er viktig å få ladet der og da, sjekk i tillegg info-panelet i din bil. Det kan hende at du likevel må starte ladingen manuelt fra bilen.

På biloppstillingsplassen kan det være noe svak mobildekning, spesielt dersom høye brøytekanter. Vi hatt nede i kun én 4G-"strek" for signalstyrke på vår nye VW ID4 GTX, noe som kan ha medvirket til at bilens ladesystem ikke tok imot alle programvare-instruksjoner ved et par uavklarte anledninger.

Sjekk om din bil ikke kan bruke 3-fas kabel

Div artikler forteller at noen av de aller eldste elbilene krever 1-fas kabel. Gjelder det deg, si fra i forkant, så låser vi opp vår 3-fas kabel via nett. Videre legger du vår kabel i boden under oppholdet, setter inn din egen (kan gå med 7 meter, helst 10), og bytter tilbake ved oppholdets slutt.

Dersom din bil kan lade hele 22kW med Type-2 kontakt

Vi har installert lastbalansering for billading, men den får vi dessverre ikke aktivert før vi har gravd ned en ekstra kabel utpå vårparten. Likevel er problemstillingen grei å forholde seg til:

Hovedsikringen er på 40A. Det vil si at det i øyeblikket er mulig å utløse hovedsikringen dersom en lar ladingen gå på full styrke, og for eksempel, at hyttas varmegulv/ovner samtidig varmer mye, platetopp og stekeovn brukes, og vaskemaskinen går..

Har du behov for å bruke spesielt mye strøm samtidig som du lader bilen, merk da at du med de fleste nye biler manuelt kan redusere lade-effekten for anledningen, via bilens konsoll eller app. Det er ikke farlig om hovedsikringen går, du må i så fall inn i ytre strømskap (med "trekantnøkkel" på innsiden av hoveddøra) og flippe den på igjen.